Wie is Jozef Lievens

Uw gastheer op deze site is Jozef Lievens, sinds 1976 advocaat aan de balie te Kortrijk. Hij is vennoot in advocatenkantoor Roots advocaten dat gevestigd is in Kortrijk. Jozef Lievens is gespecialiseerd in de problematiek van het familiebedrijf, meer specifiek in opvolging, governance en in conflicten tussen vennoten.

Jozef Lievens groeide zelf op in een familiebedrijf en ontdekte de eigenheden ervan in de praktijk. Hij is licentiaat in de rechten (Leuven) en behaalde een MBA aan de Nottingham Trent University (UK). Aan HEC - Oxford behaalde hij een Master in Consulting en Coaching.  Hij volgde leergangen in onderhandeling van professor Roger Fisher (‘Getting to Yes’) aan de Harvard Law School. Hij werd opgeleid in faciliteren door Roger Schwartz, auteur van The Skilled Facilitator Fieldbook.

Als één van de weinige Europeanen is Jozef Lievens titularis van een Certificate in Family Business Advising en van een Certificate in Family Wealth Advising, uitgereikt door het Amerikaanse Family Firm Institute.

Hij was van 2004 tot 2007 ook lid van de Raad van Bestuur van het Family Firm Institute.  In oktober 2006 werd hij benoemd tot Fellow van het Family Firm Institute.  Hij is thans voorzitter van het Awards Committee van het FFI.

Aan de Ehsal Management School leidt Jozef Lievens het programma "Adviseur Familiebedrijven."

Hij is ook docent in de executive programma's van de Solvay Business School, UAMS, het Family Firm Institute en Guberna.

Jozef Lievens is een actief lid van de Commissie Buysse, die de Code Buysse voor governance in niet-beursgenoteerde bedrijven redigeerde. Hij is lid van de Private Sector Advisory Group (PSAG), een groep van internationale corporate governance experten in de schoot van het Globaal Corporate Governance Forum (Wereldbank). Hij is ook lid van het Britse Institute of Directors (IoD) en van de Board of Trustees van Guberna.

Jozef Lievens is medeoprichter van het Instituut voor het Familiebedrijf. Samen met Patrick De Schutter neemt hij het bestuur ervan waar.

Hij is ook medeoprichter en gedelegeerd bestuurder van FBNet Belgium, een netwerk van Belgische familiebedrijven.

Jozef publiceerde een aantal basiswerken over familiebedrijven, waarover u hier meer informatie vindt.

Jozef Lievens publiceert maandelijks een kroniek over familiebedrijven in De Tijd. Deze artikels vindt u ook hier.

Quotes door Jozef Lievens

  • "Bedrijfsfamilies kunnen formele instrumenten hanteren om die complexere familiale relaties te beheren."

  • "Een familiebedrijf scoort financieel beter als de familiale aandeelhouders zich als verantwoordelijke eigenaars gedragen."