Publicaties > Boeken

Governance in het familiebedrijf

Sleutel tot succes

(Jozef Lievens)

Permanent ondernemerschap, een harmonische familie en professioneel bestuur zijn de kenmerken van gezond familiebedrijf.

Aan het professioneel bestuur van het familiebedrijf is dit boek gewijd. Daarbij wordt aandacht besteed aan volgende puntjes

De bouwstenen van governance in het familiebedrijf

De noodzakelijke structuren, de rolverdeling tussen de diverse spelers, de spelregels, het fair proces en de besluitvaardige werking van de governance-teams.

De werking en de samenstelling van de raad van bestuur

De raad van bestuur is in familiebedrijven meer bemiddelaar en coach dan politieagent. Vanuit een actieve raad van bestuur, waarin externe bestuurders een belangrijke plaats innemen, worden zowel de familie als het management aangestuurd. Er wordt ook nagegaan welke gevaren de bestuurder van het familiebedrijf loopt op het vlak van aansprakelijkheid.

De governance van de familie

Voor een familiebedrijf is het van vitaal belang om de steun te genieten van een eendrachtige familie. In dit boek wordt uiteengezet hoe aan de hand van aangepaste governance-structuren zoals het familieforum en het familiaal charter de eenheid in de familie in de hand kan gewerkt worden.

Naast handige tips voor de werking van de raad van bestuur en van de familiale governance-structuren biedt dit boek ook een hele reeks praktijkgevallen (Colruyt, Domo, Alcopa, Pinguin, Reynaers Aluminium, Malysse-Sterima) en een interview met Hugo Vandamme.

Genomineerd als De Tijd Managementboek 2004.

Bestel dit boek!